Op zondag 30 oktober 2022 brachten Jessie De Caluwe en Hilde Van Laere een eerbetoon aan Jo Decaluwe in theater Tinnenpot in Gent. Het theater van Jo Decaluwe, de oprichter en de bezieler. ‘De ziel’ zoals Jessie hem noemt. 

Jo Decaluwe, gestorven op 1 december 2021, had een rijk palmares. Hij bracht ontelbare personages tot leven, zowel op het toneel als in films en televisieseries. Denken we maar aan de legendarische beginreeks van de toenmalige BRT “ Wij, Heren van Zichem” waar Jo Decaluwe naast Jo De Meyere gestalte gaf aan de Rooie. Later speelde hij talrijke gastrollen in o.a. Witse, Flikken, Heterdaad, Thuis, De rechtvaardige rechters, F.C. De Kampioenen en Emma.  Naast acteur en regisseur was hij ook ondernemer: in 1968 nam hij samen met Jean-Pierre De Decker de artistieke leiding van het Arca Theater op zich. In 2000 werd Jo oprichter en directeur van het theater Tinnenpot. De vroegere papierhandel Timmermans en de latere sportruimtes in de Tinnenpotstraat werden verbouwd tot 8 speelzalen. Enkel en alleen met recuperatiemateriaal uit een brouwerij, de oude Gentse opera, een kerk, een school en een hotel-restaurant. “Tinnenpot, waar bijna alles kan” is nog steeds de toepasselijke slogan. 

Jo Decaluwe was spreekwoordelijk dag en nacht aanwezig in ‘zijn’ theater.  Jessie denkt zelfs dat hij met de Tinnenpot getrouwd was. De voorstelling “ Schoonheid en Troost” werd gebracht als  eerbetoon aan Jo en was volledig uitverkocht, er was zelfs een wachtlijst. De volledige opbrengst gaat naar Tinnenpot, voor het behoud van dit unieke theatergebouw. Het voortbestaan was de ultieme wens van Jo Decaluwe.

Alle medewerkers, op en naast het podium droegen gratis hun steentje bij.

Info Tinnenpottheater: www.tinnenpot.be

Door admin