Heksen iets wat tot de verbeelding spreekt, doch niet zo onschuldig is, is het heksen najagen volledig verdwenen? Toont die periode geen gelijkenis met wat men nu ook kan vaststellen, jagen sommige mensen vandaag ook geen andere mensen na, voor hun huidskleur, voor hun anders zijn, gaan zij over tot “pesten”. Nee het beeld van onschuldigen met de vinger te wijzen is niet uit de wereld. Alhoewel je het zou denken, onlangs lazen we in de media dat een “Heks”(Elizabeth Johnson) in 1693, veroordeeld tijdens de heksenprocessen vandaag uiteindelijk is vrijgesproken. Het kwaad is geschied kan je wel stellen, ten nadele van de veroordeelde. Ook in Gent zijn dergelijke processen geweest, aanvankelijk dacht men aan een 20 tal, uiteindelijk na onderzoek door o.a. Maartje van der Laak zijn het er heel wat meer geworden. Anne Schiettekatte, gemeenteraadslid, stelde de vraag om een erkenning van deze slachtoffers. Slachtoffers die gedemoniseerd werden door achterklap en haat taal. Schepen Sami Souguir was enerzijds verast, doch de moeite om een studie te doen naar dit heksen fenomeen. Het resulteert uiteindelijk in een gedenkplaat aan de donkere poort in het Prinsenhof. Met een reeks namen, doch benadrukt dat het onderzoek verder word gezet. De QR-Code op deze herdenkingsplaat, geeft de ge√Įnteresseerden de mogelijkheid om een geactualiseerde lijst te raadplegen. Deze plaat werd op 7 september 2023 ingehuldigd en dit onder grote belangstelling.

Door admin