Wijnen proeven of degustatie is een vak. Niet zomaar een vak, een vak waar veel kennis voor nodig is en studie zijn voorafgegaan. Smaken en aroma’s erkennen, de plaatsen waar je ze vindt, brengt dan weer heel wat kennis mee van aardrijkskunde. Kortom een zeer variërende bezigheid. Dit vak is niet alleen weggelegd voor mannen, ook vrouwen hebben de kunst wijnen te degusteren, naar waarde weten te schatten, ook zij dringen door naar de hoogste niveaus van deze kennis.
Kristel Balcaen is een vrouw met de  kennis van wijnen. Zij is reeds DipWSET Sommelier-Conseil , wij schrijven “reeds” omdat dit niet haar einddoel is. Het hoogste doel is “Master of Wine”, hiervoor is een opleiding van ruim 3 jaar gepland. Velen die Master of Wine zijn, doen dit over 4 tot 6 jaar, dat doorlopen te hebben hoor je bij de top van de wijn proevers.
In de hele wereld vindt slechts 416 mensen die zich “Master of Wine” mogen noemen. Slecht 4 in Belgiê.
Kristel heeft reeds een lange lijst van prijzen op haar palmares staan, overloop ze hier even: https://www.wineandwords.be/about/

Door admin