Boekvoorstelling ‘de Gentse Mozart’ door musicoloog en auteur Guido De Bruyker. Pierre-Emmanuel, Pieter-Emanuel, Pierre of Pieter Verheyen (Gent, 15 januari 1747 – aldaar, 11 januari 1819) was een componist, organist en zanger wiens loopbaan verliep van zijn geboorte in de Oostenrijkse Nederlanden over de verschillende regimewisselingen onder Frans bestuur tot na de oprichting van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. en wiens werk ”onmiskenbaar aanwezige esthetische kwaliteiten” zou vertonen. Hij zong als koorknaap in de Sint-Baafskathedraal in Gent. De organist J. Boutmy was zijn muziekleraar. Later studeerde hij compositie bij Ignaz Vitzthumb, de directeur van de Brusselse Muntschouwburg en bij François-Joseph Krafft, de kapelmeester van de Sint-Baafskathedraal in Gent. Hij zong in kerken in Brugge en Gent en bij verschillende muziektheaters. Hij dirigeerde tevens in Maastricht. Zijn vroegste composities – kerkmuziek – dateren van 1778. In 1786 werd hem de functie van gewoon componist, compositeur ordinaire de Son Altesse, Prins Ferdinand Lobkowitz, bisschop van Gent, toegewezen.
Info www.svm.be www.gentinbeeld.gent

Door admin